“Hvorfor studere i USA?”

Hej! Mit navn er Karolina. Jeg har boet og studeret i det sydlige Californien i syv år og har ofte fået spørgsmålet om, hvorfor jeg valgte netop USA, og om jeg nogensinde har fortrudt mit valg. Så for at svare på det indledende spørgsmål tænkte jeg at dele min egen erfaring. Her er altså mine ufiltrerede og ærlige refleksioner om værdien af at studere i USA.

Rejsen til Santa Barbara

Året var 2013, og jeg var netop blevet student. Jeg var træt af Sverige og længtes efter at bo et andet sted. Efter at være kommet lidt sent i gang, startede jeg den stressende proces med ansøgning, dokumenter, ambassadebesøg, visum og flybillet. Med lidt held og mange timers arbejde lykkedes det mig at sikre en plads på Santa Barbara City College til efteråret og få mit studentervisum i tide. Så blev det pludselig august, og der sad jeg i Arlanda med mine ejendele. Jeg havde rejseselskab i form af en barndomsven, som også skulle studere på SBCC. Og en tredje ven var allerede på plads i Santa Barbara og i fuld gang med at finde lejlighed til os. Fulde af forventning og med sommerfugle i maven hoppede vi på flyet. Efter en bøvlet mellemlanding i Chicago landede vi endelig på LAX, og vores eventyr var begyndt.

Et første indtryk

Det første og stærkeste indtryk jeg fik af kulturen i USA, specifikt det sydlige Californien, var hvor utrolig snakkesalige og imødekommende folk var. Amerikansk kultur kan nogle gange opfattes som overfladisk. Når nogen spørger “How are you?”, er det mere en tom høflighedsfrase end et oprigtigt spørgsmål, men jeg beundrer alligevel amerikanernes åbenhed og venlighed. I Sverige taler vi knap nok med fremmede, og det føles uægte at smile bredt på kommando, når nogen tager et billede. Sammenlignet med amerikanere kan vi nok opfattes som generte og uhøflige. Takket være mine år i Californien er jeg blevet mere åben som person og har lettere ved at udtrykke mig selv i sociale sammenhænge. Jo, jeg kan stadig rulle med øjnene over den overdrevne entusiasme. Men samtidig er jeg meget taknemmelig for, hvor nemt det var at lære nye mennesker at kende som nyudklækket international studerende. Den sociale og venlige kultur i Californien var meget let at tilpasse sig.

At forlade sin boble

Inden rejsen troede jeg, at jeg havde et ret godt greb om USA som land og kultur. Da jeg har familie i USA, havde vi været der flere gange med familien. Under vores rejser havde vi kørt rundt og jeg havde set østkysten, vestkysten og alt derimellem. Og jeg kunne stolt remse alle 50 delstater op. Men hvor meget lærer man egentlig om en kultur som turist? Ikke meget, viste det sig. At være bosat og studere i et land var en helt anden oplevelse. USA bliver ofte kaldt en “melting pot”, som blander og assimilerer forskellige kulturer, men andre mener, at det mere ligner en “tossed salad” med bidder af forskellige kulturer, som (i mange tilfælde) har lært at leve i samspil med hinanden. Det er et land, som har overvundet utrolige konflikter og mørke perioder i sin relativt korte levetid. I løbet af min tid i USA har jeg lært ting, som jeg aldrig ville have kunnet forstå i Sverige.
Man kan ikke påstå, at uddannelsen i USA er bedre end i Sverige. Det tror jeg ikke, man kan sige om noget land eller noget uddannelsessystem i verden. Jeg tror i stedet, at nøgleordet er anderledes. For mig ligger den sande værdi af en uddannelse i udlandet netop her. Altså i at turde forlade den boble, man voksede op i, og udforske andre perspektiver, idealer, kulturelle normer, sprog og verdenssyn.

Værdien af at studere i USA

USA er et land, der vækker delte meninger. Der er selvfølgelig meget, som tiltrækker; smukke omgivelser, mangfoldigheden, kulturen, musikken. Men på den anden side af mønten finder vi den komplicerede politik og de socioøkonomiske kløfter. Alligevel lever den amerikanske drøm videre, og der er bare noget, der gør USA specielt, selvom det kan være svært at sætte fingeren på, hvad det er. Måske har det noget at gøre med de afslappede strandbyer på vestkysten, de store byer, entusiasmen, bevægelsen eller de farverige personligheder. For at vende tilbage til det indledende spørgsmål, så er jeg nok kommet frem til, at den sande værdi af at studere i USA ligger i selve oplevelsen og alle de fantastiske mennesker og eventyr, der dukker op undervejs.
Jeg havde kun tænkt mig at blive i Californien i et, måske to semestre. Syv år senere boede jeg stadig i USA med nye erfaringer og indtryk og et CV fuldt af spændende studie- og jobmeritter. Men vigtigst af alt, livslange venner og uvurderlige minder, som jeg aldrig ville have byttet væk for noget i verden. Så hvis du allerede har overvejet at studere i USA, er mit råd bare at gøre det. Det behøver ikke være i syv år, men jeg tror, at alle burde prøve at forlade deres boble mindst én gang i livet.

Er du klar til at flyve over Atlanten, men synes, ansøgningsprocesserne virker besværlige? Calistudies hjælper dig med din ansøgning, så du slipper for alt besværet og kan fokusere på det sjove. Tag et kig på vores udvalg af colleges, universiteter og sprogskoler.